Změna velikosti písma

Drobečková navigace

Úvodní stránka > Aktuality > PLATBY ZA POPELNICE SE ZMĚNÍ

PLATBY ZA POPELNICE SE ZMĚNÍ



Datum konání:
19.2.2016

Zaplatíš, kolik vyhodíš: Platby za popelnice se změní! Jak ušetřit?

 

 

Omezit skládkování plánuje v příštích letech ministerstvo životního prostředí. Chce toho dosáhnout zvýšením poplatků za ukládání odpadu na skládky, a to až trojnásobně. Změny se dotknou i vlastníků popelnic, ti by měli platit za každé kilo nebo litr vyhozených odpadků.

 

Omezit počet odpadků končících na skládkách a zároveň motivovat lidi k lepšímu třídění odpadu, takový je cíl zákona ministerstva životního prostředí. Do roku 2023 se bude městům postupně zvyšovat poplatek za ukládání odpadu na skládkách, ze současných 500 korun za tunu až trojnásobně. Píše o tom web ihned.cz.

Změny se dotknou i majitelů popelnic. Dnes platí, že každý člověk, platí jednou za rok poplatek za svoz odpadu tam, kde má trvalé bydliště. V průměru je to asi 700 korun. Obce přitom za manipulaci s odpadem zaplatí o více než 200 korun víc. Zákon navrhuje zvýšit maximální částku za svoz odpadu, lidem by mohla obec nově účtovat až 1100 korun.

Druhou variantou, kterou zákon navrhuje, je, že by obce mohly poplatky účtovat měsíčně a podle jiného systému. Ministr Richard Brabec navrhuje, aby lidé platili podle principu 'kolik odpadků vyhodíš, tolik korun zaplatíš'. Za jeden kilogram odpadu by se platilo maximálně 6 korun za kilogram, pokud by obec účtovala podle objemu popelnice, platila by se 1 koruna za litr.

Podle ministra není vážení odpadu žádnou novinkou. Množství svozových firem disponuje auty, které jsou schopny odpad zvážit a podle čárového kódu na popelnici přesně vědí, komu patří. V druhém případě by lidé platili podle velikosti popelnice.

Co to znamená?

Lidé, kterým popeláři vyvážejí poloprázdné popelnice, si budou moci koupit menší, za kterou zaplatí méně než doposud. Zvolí si zkrátka takovou popelnici, kterou zvládnou naplnit a nebudou zbytečně platit za 'vyvážení vzduchu'. Kdo bude chtít ušetřit, ten si raději dvakrát rozmyslí, než do 'černé popelnice' něco hodí.

Na změně vydělají především ti, kteří poctivě třídí odpad. Naopak ty, kteří do 'černých popelnic' hodí všechno, by měl nový systém motivovat k lepšímu třídění. Obce budou nuceny možnost třídění odpadu zajistit, jinak jim hrozí desetimilionová pokuta. Naopak pokud se obce do nového systému zapojí, slibuje jim ministerstvo velké dotace, na kontejnery a sběrné dvory má pro obce už nyní připraveno 12 miliard korun.